01 december 2007

Flyttat hemifrån

Nu har jag äntligen tagit steget och flyttat ifrån mina föräldrar. Jag har skaffat mig en bostadsrätt i centrala Falköping, nära till allt i stan egentligen, fotbollsplaner, pizzeria, centrum, idrottsanläggningar och kompisar. Något mer man kan önska sig? Jag har flyttat in i ett ComHem-hus och ska skaffa TV och Internet genom dem, istället för Telia som var enda alternativet tidigare. Förhoppningsvis går det snabbare, vilket är viktigt för mitt jobb (faktiskt några tunga filer vi jobbar med när hela programmet är installerat och Sveriges kommuner har alla anställdas anställningsuppgifter i en databas. Men naturligtvis kommer jag dra mest nytta av eventuell snabbare bandbredd för privat bruk. Jag kollar på en helt del filmer och videostreaming från Internet och laddar hem spel via bl.a. Wii Console då och då. Så här långt trivs jag jättebra, men det kommer bli bättre när jag får mitt stora datorskrivbord så jag kan sätta upp min sationära dator och få lite ordning bland alla prylar. Jag har t o m erbjudit kompisar att komma hit för att låna Internet. Och så försöker jag locka mina kompisar att bli frälsta av Wii. Att jobba framför en dator hela dagarna kan bli ganska ensamt efter ett tag.

17 november 2007

Mitt jobb som webbutvecklare

Det var ett tag sedan jag skrev här, så jag bör uppdatera läget i mitt liv. Jag börjar komma igång med saker och ting på jobbet och är allmänt nöjd med situationers tillstånd.

Som ni vet från tidigare inlägg har jag jobbat med Winlas sedan augusti. De kunskaper jag främst kunnat tillföra företaget är mina kunskaper i PHP-programmering och webbutveckling. Alla mina arbetsuppgifter hittills har jag skapat som webbgrännssnitt i PHP:

  • En tabell med användarförteckning som innehåller information om våra kunder. Kunderna antecknades tidigare i ett excel-dokument, men det är svårt att uppdatera när flera skriver i det samtidigt. Dessutom går det inte att komma åt hemifrån från våran server. Online sparas varje ändring direkt efter den blivit gjord och den som ändrar behöver inte vara ansluten till företagets lokala server utan behöver bara ha en Internetanslutning. Applikationen liknar excel till vissa delar. Det går t.ex. att lägga till och ta bort kolumner och sortera tabellen efter valfri kolumn. Excel är dock ett stabilare program då mitt inte genomgått speciellt mycket testning än. Pga av att företaget har haft fullt upp de senaste månaderna har inte webbapplikationen försatts i bruk än.
  • Hjälpfilerna i själva Winlas programmet uppdaterade jag till ett mer modernt format. Filerna var förut i gamla .hlp-filer. Först försökte jag uppdatera till HTML-hjälpfiler i windows standardformat .chm-filer. Det fungerade inte för vår lösning eftersom de bara får öppnas på den lokala dator där de ligger av säkerhetsskäl. Winlas ligger i samtliga kommuner på en server varifrån användarna får en genväg och kör programet. Istället gjorde jag om hjälpen till ren HTML. Många av windows program använder detta och det blev ganska snyggt. Det ständiga problemet jag tycker jag behöver lösa när jag gör webbsidor är dock hur jag implementerar navigationssystemet utan att behöva skriva om det på varje sida. Jag har löst det på misnt fem olika sätt (Frames, Server Include, PHP include, PHP-skript som säger åt att läsa från fil och Copy Pasta hela navigationen till varje sida i HTML). Samtliga varianter har sina fördelar och nackdelar. Den här gången testade jag något nytt, include med JavaScript. Fördelen är att man inte behöver någon server som kompilerar sidan, vilket passar perfekt när webbsidorna ska köras på localhost. De ligger nämligen direkt i samma mapp där Winlas är installerat till skillnad från mina andra webbapplikationer som ligger på webbservrar. Nackdelen är att användaren måste tillåta att aktivit innehåll och javascript får köras i deras webbläsare. Annars visas inte sidan alls. Det är dock något de flesta tillåter idag
  • Förutom Anställningsskyddsprogrammet har Västarps AB ett program som hanterar vikariebokning: Winlas Resurs (också kallat VFM, Vikarieförmedlingen). Vikariehandläggare ska kunna använda programmet för att boka in vikarier på kort tid och även göra kalendrar för framtida tjänstgöring. Det unika med vårt vikariebokninssystem jämfört med andra är att vi har med funktionalitet för beräkning av LAS-regler. Winlas resurs innehåller ett grafiskt gränssnitt där vikariebokarna bara kan dra streck för att bestämma vilka tider de anställda ska jobba. Tjänstgöringarna skickas sen automatiskt ut via SMS till vikarierna som bekräftar genom att svara på SMS:et. Just själva SMS-tekniken har dock krånglat en del och jag fick därför i uppgift att koppla loss SMS:en från resten av programmet för att det inte ska påverka själva bokningen. Jag tyckte först inte att PHP var någon bra lösning till detta. Men efter att två andra personer på vårt företag konsulteras kom vi på en något avancerad om än fungerande lösning. Winlas Resurs server startar en bat-fil som startar ett inbyggt skript i Windows som kan köra script som javascript och PHP utan att öppna någon webbsida (vilket är nödvändigt i vårt fall). Det här windowsskriptet startar i sin tur PHP-sidan en gång per minut ungefär som skickar iväg SMS till alla vikarier som har fått en bokning inlagd under den här tiden. Kanske inte så konstigt att jag inte kom på lösningen själv då den är så komplicerad och jag är oerfaren. Jag har ännu inte hunnit göra klart PHP-programmeringen men får förmodligen hjälp av en kollega på företaget som också jobbar med Winlas Resurs.
  • Förutom att kunna boka vikarier i Winlas Resursprogrammet kan handläggarna även gå in på en webbsida och boka vikarier. Detta skedde rent tekniskt förut av ett CGI-script som genererats av Delphi. Det var dock onödigt krångligt varje gång skriptet skulle uppdateras då man behövde gå in i delphi-koden och skriva ändringar i writeln-satser innehållandes HTML. Jag skrev därför om hela bokningen och CGI-scriptet till PHP. Första problemet var att få en ny koppling till databasen. CGI hade mycket smidigt löst detta automatiskt genom Delphi. Med PHP behövde jag speciella kopplingar till vår Interbase-databas direkt i koden. IB-kopplingen var helt annorlunda mot kopplingarna mot MySQL jag jobbat med tidigare. Fast det största problemet som jag fastnade på länge var att databasen var tvungen att ha en server-licens. PHP jobbar mot en server och fast både databas och webbsidan där kopplingen sker ligger på samma dator räknas det som en klient-serverapplikation. Därför räckte det inte med min desktoplicens till Interbase. Det krävdes mail till Borland (Delphis och Interbase tillverkare) för att komma på det. Förutom det fungerar själva bokningen bra. Nu är nästa steg att integrera bokningen i Winlas Resurs-programmet. Alltså göra länkar till webbsidan därfrån. Det knepigaste dock att installera PHP och en Apache-server på alla våra kunders datorer. Det krävs tyvärr för att köra en PHP-sida lokalt, och eftersom den anropar kunderna databaser är det nödvändigt.
  • Nästa webbgrännsnitt för Winlas Resurs jag skapat är en sida där vikarierna själva kan logga in och se sina tider. Förutom det kan de även skriva in vilka tider de är disponibla. Den här webbapplikationen har vi döpt till Vikariekalendern. Mina största bekymmer med den här kalendern var att rita upp streck på samma sätt som i Winlas Resurs. Jag löste det genom tre tabeller för varje dag, där den mellersta innehåller tunna celler där varje cells färg avgörs efter vikariens schema för den dagen.
  • Eftersom vi behöver feedback från de som ska använda med systemet om vikariekalendern skickade vi ut ett litet dokument med en försmak om hur kalendern kommer fungera. Min senast uppgift var att lägga ut den på vår webbsida. Eftersom jag är webbdesigner i grunden känns det som passade jag på att fixa till vår webbsida samtidigt (som såg ganska risig ut rent utseendemässigt). Den här gången använde jag Server Include för navigationen och ändrade bredden på sidan till 95% av skärmens bredd, vilket gör att sidan ser helt okej ut för allt mellan 800 x 600 pixlars upplösning till 1280 x 1024 (förmodligen högre också, men det har jag inte skärmar till att testa). En annan viktig förändring var att ändra teckensnittet från Times New Roman till Arial. Seriffer är inte snyggt på webben! Företagets webbsida hittar du på www.winlas.se. Dokumentation om Vikariekalendern går att hitta på samma sida eller här.
Min nästa roll i företaget är att hjälpa till med det dagliga arbetet som just nu består av uppgradering för samtliga kunder. Jag har bl.a. rest till Göteborg för att se hur programmet fungerar IRL och fått en lite bättre förståelse. Min sociala förmåga är dock fortfarande min svaghet och jag har därför svårt att guida kunderna till uppgraderingen via telefon. Vi ska övertyga IT-ansvariga på kommuner att byta till vår typ av server, vägleda dem hur man lägger upp en fil på FTP och sedan instruera dem hur de installerar uppgraderingen på FTP efter vi har uppgraderat deras filer. Det emellan kan jag dock klara av tack vare en mycket tydlig steg-för-steg-guide skriven av mina kollegor. Men man lär sig inte om man inte provar och det är så jag utvecklas som person.

19 augusti 2007

Klippt mig och skaffat ett jobb!

Nu börjar jag äntligen få ordning på mitt liv. Efter att ha gått ett halvår och klättrat på väggarna hemma gör jag nu något vettigt på dagarna. Sedan 13 augusti började jag det arbetet jag skrev om i tidigare bloggar. Jag jobbar på Winlas på gården Västarp utanför Brismene, söder om Kinnarp som i sin tur ligger söder om Falköping i Västergötland.Företaget kallas i folkmun för Winlas, men heter formellt sett Västarp AB, efter gården där min chef bor och där vi arbetar.

Företaget har utvecklat ett program som har hand om en del av lönesystem. Winlas är ett program som hanterar agen om löneanställningsskydd (LAS). Det vill säga, det skickar automatiskt ut brev till kommunanställda som varit tillfälligt anställda en viss tid och erbjuder dem fast anställning enligt gällande lagar. Företaget har även andra löneprogramtillägg för bl.a. vikarieanställning. Det jag ska göra i det programmet är bl.a. hjälpa till med programering och undersöka om programmet kan göras webbaserat eller åtminstånde delar av det. Sedan har jag fått i uppgift att göra ett nytt tillägg som hanterar rekrytering. Något Kalmar kommun har efterfrågat.

Programmet är utvecklat i Delphi och skrivet i Pascal, det programmeringsspråket jag tycker jag har mest kunskaper om. Det krävs dock lite utbildning innan jag kan sätta mig ner och vidareutveckla programmet. De första veckorna har jag mest varit upptagen med att intallera utvecklingssmiljön på den datorn jag fick av företaget. Jag har även följt med på två kundbesök till Örkelljunga (som jag berättat om) och Hällefors. Kunderna till systemet är Sveriges kommuner. Den personer vi kommer i kontakt med vid utbildning och installation av programmet är således mest kommunanställda kvinnor i åldern runt 50 år. Kundbesöken har jag åkt med tillsammans med någon ur företaget för att få utveckling för mig själv.

Efter en vecka måste jag säga att jag trivs riktigt bra! Eftersom det är ett litet företag får jag mycket eget ansvar och kan också i princip bestämma mina arbetsstider själv. Det är riktigt skönt för mig som är morgontrött. Jag är inte riktigt van vid så mycket eget ansvar efter 18 år i skolan där jag blivit tillsagd exakt vilka uppgifter som ska göras. Men jag får helt enkelt växa in i det. Arbetskamraterna är hur trevliga som helst och betydligt mer sociala än de folk jag brukar umgås med. Tidigare har jag varit van att arbeta helt självständigt, som webbdesignjobben för Mössebergsfestivalen och IFK Falköping. Men att faktiskt ha personer som är utbildade att prata med tillför mycket kunskap. T.ex. så fick jag tips om ett program som heter Joomla som i princip gör samma sak som det systemet som jag ägnade en månad att bygga upp för mina webbsidor.

En vecka innan jag började jobba klippte jag också av en stor del av mitt långa hår. Det började bli jobbigt när jag fällde så mycket att hela mitt rum hade en milimetertjock matta av hårstrån. Senare i höst, när lönen börjat ramla in siktar jag också på att börja spana in en lägenhet och äntligen flytta hemifrån. Det känns som saker börjar ordna upp sig i mitt liv nu.

14 juni 2007

Jag har fått ett jobb!

Som jag berättade om i mitt tidigare blogginlägg kontaktade Bosse Johansson, chef på Winlas, mig för någon vecka sedan för att undersöka om han kunde ha användning av mig på hans företag.

Efter att ha pratat med honom på tågresan tror jag att jag har rätt egenskaper för jobbet. Jag har en gedigen, bred datorutbildning, specialkunskaper inom webbprogrammering och erfarenhet av Delphi, språket som programmet Winlas är byggt i. Jag fick också en god uppfattning om Bo Johansson. Han är 35 år äldre än mig och har hållt på med datorer betydligt längre än mig. Han är självlärd inom programmering och företaget har gått så bra tack vare att de startade innan IT-revolutionen.

Själva kundbesöket gick däremot inte särskilt bra. Jag skulle i princip bara titta på för att se hur programmet fungerade. Men att titta på när en 55-årig tant matar in uppgifter om anställda i Örkelljunga kommun i en databas blir ganska tråkigt efter 7 timmar. Då jag bara sovit 4 timmar på natten innan slumrade jag t o m till lite. Aningen pinsamt att somna på en anställningsintervju.

Iaf fick jag ett samtal igen på onsdagskvällen, efter vår korpmatch mot Inge Gli. Jag får jobbet! Kalmars kummun behöver ett komplemenerande program till Winlas och jag ska utveckla en webblösning för ett rekrytering av personal, något liknande som arbetsförmedlingens webbplats. Jag får mer detaljer om anställningen på lördag, fast själva jobbet börjar inte förrän efter sommaren.

03 juni 2007

Framgång i jobbsökandet



Efter att ha varit arbetslös i 7 månader börjar jag äntligen få lite framgång i jobbsökandet. Jag har registrerat mitt CV på diverse jobbsajter som till exempler ams.se (arbetsförmedlingen) och Academic work. Dessutom kollar jag igenom GPs jobbilaga någon gång per vecka. Det var på sista sidan av bilagan jag hittade denna något lustiga annons. Jag kände mig så träffad att jag sökte tjänsten!

Jag har dock flera ansökningar ute nu och även en profil på arbetsförmedlingen. Där hittade Bo Johansson mig. Jag fick ett samtal av honom idag. Han sköter ett litet företag i Brismene och hade blivit så blev så imponerad av mitt CV att han funderar på att anställa mig. De behöver en programmerare / IT-support. Brismene ligger bara några mil utanför stan och den förra personen som var anställd i den tjänsten bor i Göteborg och tyckte det blev lite för långt att pendla. Så imorgon får jag chansen att följa med ett kundbesök till Skåne, se vad de gör och företaget får se om jag duger till arbetet. Om jag skulle få jobbet kommer mina arbetsuppgifter bestå av uppgifter som att programmera deras mjukvara, underhålla och utveckla hemsidan samt ge support till kunder. Ni kan se deras webbsida på: http://www.winlas.se Mer info kommer!

13 maj 2007

Filmcommunity

Idag tänkte jag göra reklam för en community där man kan sätta betyg på filmer vid namn Flixter.com . Trots att jag fått massa mail om det så gick jag med först igår. Jag trodde nämligen att det var spam eller phising, eftersom de efterfrågar lösenord till ditt Hotmail eller Googlemailkonto. Men, det verkar inte vara något skumt, utan en helt seriös sida. Och man behöver inte ge ut något lösenord om man inte vill, det är bara för att det ska bli lättare att tipsa dina mailkontakter.

På Flixter finns ett massivt utbud av filmer. Inte riktigt lika stort som IMDB, men nästintill. De största svenska filmerna finns iaf med, även om det är lite tunnt på filmer som inte kommer från Hollywood. När man kollar igenom filmerna kan man sätta betyg på dem, eller om man inte sett den än säga om man är intresserad eller inte. Det finns massa smarta funktioner utifrån vilka betyg man sätter. T.ex. kan man jämföra med kompisar hur lika filmsmak man har. Och man kan ordna filmkvällar genom att jämföra vilka filmer både du och dina vänner är intresserade av att titta på. Det går också att välja ut valfritt antal favoritfilmer, skådespelare, bilder, regisörer och repliker. Perfekt för mig som gillar att pilla med listor.

Vad har det här med webbdesign kan då eventuella läsare av den här bloggen undra. Jo, sajten innehåller ytterligare en liten smart funktion som kallas widget. Det är en kort kodsnutt i HTML som hämtar in dina senaste betyg och kan visa de på ett snyggt sätt på valfri hemsida. Jag tänkte testa att ha funktionen här på blogger först. Ni hittar den under länkarna till mina webbsidor. Det är mina recensioner som ni kan läsa i texten. Jag skriver på engelska eftersom sajten och de flesta användare är engelskspråkiga.

05 maj 2007

Nyttiga PHP-scripts

När jag sysslat med webbsidorna räcker ibland inte mina programeringskunskaper till, eller så är funktionerna jag vill implementera för stora för att jag ska orka sätta mig ner och skriva dem utan lite hjälp med någon liten funktion. Ett exempel är när jag först skulle tillåta användare i admingränssnittet att ladda upp bilder. Då kunde jag mha Google bl.a. hitta ett script för att ladda upp bilder på en webbserver och ett script för att skapa så kallade thumbnails. Jag behöver fortfarande skriva kod som lägger in information om bilden i databasen och en php-sida som hämtar informationen ur databasen och länkar till bilderna, men utan hjälp med bilduppladdning och thumbnails skulle jag inte kunnat ha funktionen på min webbsida över huvud taget. Andra script är helt färdiga och jag har i princip bara klistrat in ett kort kodstycke i min text som länkar till en mapp med massa filer som innehåller scriptet. Jag har återanvänt både chattbox och texteditor på flera av mina hemsidor.


Ladda upp bildkollage
Precis som med nästan alla delar av webbsidorna som jag kör fast på så hittade jag den här lösningen via Google: PHPportalen - Ladda upp och visa bilder. Scriptet är i princip bara att klistra in som en del av en webbsida. Det enda som behövs är en mapp med skrivrättigheter för att kunna lägga bilderna i. Nu använde jag en lösning med databaskoppling istället. Där jag sparar information som adress och namn på bilderna i min databas. Och IFK sida, där jag också skapat ett kollage, är skriven i ASP, så där kan jag inte använda PHP-skriptet. Men jag lärde mig hur man laddar upp bilder på en webbserver från PHPportalen.


Thumbnails
Miniatyrbilder är små bilder, som när man klickar på dem visar bilden i fullformat. På mina olika webbsidor har jag valt på tre sätt att lösa detta:
  1. När man laddar upp bilder på webbservern laddar man även upp en liten bild som är beskuren och krympt i t.ex. Photoshop.
  2. Fullbilden används också som miniatyrbild. I img-taggen sätts värdet width eller height till önskat värde.
  3. När bilden laddas upp i ett PHP-grännssnitt skapas automatiskt en kopia av bilden som krymps till önskad bredd och höjd.
De två första har några självklara nackdelar. Att krympa varje bild manuellt tar tid, även om det blir snyggare så är det mycket tidskrävande om många bilder ska laddas upp ofta. För andra alternativet, om många miniatyrbilder finns på samma sida och varje är i fullformat så tar det tid för besökare med långsam anslutning att ladda sidan. Den tredje lösningen är egentligen den bästa och lättaste när många bilder ska laddas upp. Den är också klart svårast att implementera och det är därför jag inte har börja använda mig av den på mina sidor förrän senaste månaden.

Lösningen är en inbyggd funktion i PHP som heter imagecreateimg. Alla PHP-funktioner går att läsa om på PHP.net. Funktionen skapar dock bara en bild om man redan har ett objekt. Sen krävs ytterligare en handfull inbyggda funktioner för att skapa en bild. Det är fortfarande för avancerat för mig och jag Googlade mig därför till den här färdiga lösningen: http://icant.co.uk/articles/phpthumbnails/
Det enda jag modifierade var att bestämma en fast bredd och höjd på bilden, istället för att behålla den ursprungliga proportionen.

Texteditor
När man har ett admingrännsnitt där användare får skriva in text själva är det lättaste valet en textarea-tagg på webbsidans formulär. Problemet med detta är att det blir det svårt för skribenter som inte har kunskap om HTML att få texten att se ut som de tänkt sig på webbsidan. Och de kan inte ändra font på något sätt om de inte lägger till html-taggar. Om texten bara skickas till databasen kommer nämligen inte ens radbrytningar med när texten sedan visas på webbsidan. Å, ä och ö ser konstiga ut om skribenten och besökaren inte använder samma teckenuppsättning. Och ett stort problem jag hade: Om man skriver in ett citattecken i textarean avbryts genast textsträngen och ingen text efter " kommer med i databasen eller på webbsidan. Lösningen är att göra en texteditor som liknar Wordpad eller en enkel version av Word. En sådan funktion finns också här på blogger när jag skriver in mina bloggar. Då kan den som skriver lätt trycka på en knapp för att ändra font eller lägga till länkar. Specialtecken ändras automatiskt, t.ex. om man skriver ö i texteditorn sparas detta som & ouml; Jag sökte ett tag innan jag (via Google) hittade en utmärkt texteditor: Free Rich text editor. Efter en hel del strul lyckades jag få in den både på sidan där man skriver in Nyheter och Matcher på korplagets hemsida och jag tänkte använda den även på Mössebergsfestivalens sida.

Chattbox
På korplagets hemsida och Superpatch.tk har jag ganska länge haft en s.k. Shoutbox. En enkel chattfunktion/gästbok där man direkt på första sidan kan skriva ett kort meddelande. Jag hittade liknande funktioner på sidor när höll och ändra databasen i Pro Evolution Soccer, gillade den och ville använda ha med dem på mina sidor. Tyvärr så har sidan där jag hittade skriptet dött. Men om någon är intresserad så kan jag skicka vidare skriptet. Koden är bara att lägga in på din sida och så måste du ge textfilen där chattmeddelanden i skrivrättigheter. Sen går det att ändra utseende via CSS, lägga till smileys, dölja reklamen, ta bort inmatningsfält och översätta till svenska - om man har tid och förmåga.

30 april 2007

Databaskoppling med PHP och SQL

Nu är jag i stora drag klar med det mest nödvändiga på Mössebergsfestivalens, IFK Falköpings och Bänkvärmarnas hemsidor. Därför har jag tid att skriva lite här igen. Kärnan i jobbet jag gjort är databaskopplingen. Att kunna lagra data i tabeller är betydligt bättre när man vill skilja på information och layout. Istället för att manuellt skriva in text i HTML-kod hämtar man automatiskt texten från databasen. På detta sätt försvinner behovet av att skapa en HTML-sida för varje nyhet. Istället räcker det med en nyhetssida som via Get-argumentet (en variabel som står efter frågetecknet i URL:en), hämtar korrekt nyhet. T.ex http://ifkfalkopingff.se/collage/show_image.asp?imageID=13 där variabeln heter imageID och har värdet 13. När länken öppnas bilden som i databasen har värdet 13 som ImageID.

Sidorna som fungerar på det här sättet kan inte ha filändelsen .html, utan måste vara innehålla webbdesignspråk så som asp eller php. Jag föredrar att arbeta i PHP och kommer därför skriva kodexempel i det språket på min blogg. Men det är inte så svårt att översätta mellan språken då man väl lärt sig semantiken. Själva databaskopplingen på webbsidan ser i PHP ut såhär :

$db_link = mysql_connect("hostnamn", "användarnamn" , "lösenord");
mysql_select_db("databasnamn", $db_link);
$query = "SELECT * FROM tabellnamn";
mysql_query($query, $db_link);

Uppgifterna hostnamn, användarnamn och lösenord finns på webbservern. Jag rekommenderar awardspace.com om ni vill ha en gratis värd som stödjer PHP och tillhandahåller en databas. Där kan du också skapa tabeller, även om det går att göra i PHP-kod också. Nu är du ansluten till databasen och har ställt en fråga. Sedan krävs ytterligare några rader kod för att skriva ut eller hämta information från databasen.

$data = mysql_fetch_array($result);
$variabel = $data["attributnamn"];
echo $variabel;

Vad koden gör är att den loggar först in på databasen, sedan ställer den en fråga, i språket SQL. mysql_fetch_array är en inbyggd funktion i PHP som hämtar data från databasen.

Det här är grunden för en databaskoppling. Google ställer svar på de flesta övriga frågor. I nästa blogg tänkte jag skriva mer ingående om några specialfunktioner jag använt mig av.

23 april 2007

Nya projekt på gång

Det var länge sen jag skrev här sist. Sedan jag avslutade studierna på högskolan har jag försökt att unvika större projekt för att istället hitta ett heltidsjobb. Jobbsökandet har inte gått så bra, därför har jag lagt mycket av min tid de senaste veckorna på webbdesign istället.

Jag har faktiskt fått ett nytt jobb. Som webbdesigner för IFK Falköping FFs hemsida. Som alla jobb jag haft så är det min far som förmedlade kontakten. Jag fick tydliga instruktioner för hur sidan skulle ändras och vilka nya funktioner som skulle in. Viktigast var att dela upp nyheter och kalendarium för lagen. Innan jag började ändra sidan låg alla nyheter på en sida och alla aktiviteter på en annan. Detta gjorde det svårt för lagen att hitta vilka nyheter som hörde till deras lag. Det här har jag löst nu och ni kan se resultatet så här långt på IFK Falköpings hemsida under lag.

Det tog dock två veckor att komma så långt. Anledningen är att jag inte har jobbat någonting med koppling till databas förut och att sidan var skriven i ASP, ett språk som jag inte heller är bekant med. Så jag satte mig ner och försökte förstå först databaskopplingen. Till min hjälp för att prova mig fram använde jag mig dels av mitt korplags hemsida. Jag använde delar av koden från IFKs databaskoppling för att förstå semantiken, men översatte allt till PHP, ett språk som jag är mer van vid. En annan stor hjälp för att finna en lösning är Google. När det gäller nätprogrammering går det att finna lösning på de flesta problem mha Google.

Jag skriver mer om själva databaskopplingen i nästa blogg. Jag löste iaf problemet och lärde mig massa webbprogramering på köpet som jag kommer att ha nytta av i senare projekt. Även ASP och SQL lärde jag mig mer om tack vare Google. Jag jobbar ju även som webbdesigner åt Mössebergsfestivalen. Det är tredje sidan där jag använt mina nya databasskills för att implementera ett enkelt admingrännssnitt. Det gör det mycket lättare för mig att skriva in nyheter. Och i framtiden kommer även att de som skickar mig nyheterna att kunna skriva in de själva. Jag ska bara testa ordentligt så att det fungerar först, och utöka med funktionalitet att kunna ändra de flesta sidor.

Just nu är dock korplagets sida mer avancerad än IFK Falköping FFs, så i veckan ska jag försöka jobba vidare med IFKs sida och bl.a. skapa spelarsidor som liknar de på Bänkvärmarna.