27 april 2006

Resultatet i examensarbetet

Under insamlandet av data har ganska mycket information kommit fram. Dock inte helt entydiga svar på alla frågor jag ställde tidigare under arbetet under problemspecifikationen. Detta kan bero på att mitt arbete har varit lite för omfattande, och inte riktigt specificerat på en typ av annons, utan mer översiktligt jämfört de olika typerna av annonser. Denna typ av jämförelse har inte genomförts förut. I övrigt bekräftar de svaren som kommit in det som tidigare har konstaterats i andra undersökningar.

Första frågan i problemspecifikationen var ”Vilken typ av webbannonser som vana Internetanvändare upplever det som mest lockande att klicka på”. Här har inte riktigt något klart svar framkommit i min undersökning. Antalet deltagare är för få för att statistiskt bevisa något och svaren har skiljt sig åt ganska mycket mellan deltagarna. Dock går det att se tendenser på att några annonser är lite mer lockande att klicka på än andra.

Enligt svaren i tabellen så är textlänkar och grafiska webbannonser de mest lockande typerna av annonser. Här är det märkligt att fler än hälften svarade att de tyckte att grafiska bildannonser är mest lockande att klicka på, fastän det var fler deltagare som klickade på textlänkarna. Att siffrorna är så låga för sökboxlänkar tror jag beror på att inte många vet vad det är för något. Det stod på enkäten att det var annonserna till höger om sökresultatet. Det borde dock ha varit ännu tydligare hur de såg ut, för att deltagarna skulle komma ihåg om de uppmärksammade dessa eller inte. Dessutom borde ytterligare en fråga om detta vara med i undersökningen för att få en rättvis jämförelse mellan sökboxlänkar och övriga annonser. Nu är det till exempel okänt hur många som klickade på sökboxlänkarna, eftersom den frågan utelämnades från enkäten. Sökboxlänkar är ändå bra på så sätt att de flesta som klickade på dem tog en vara därifrån i det första scenariot.

Översikt över resultatet på undersökningen


Extrafönster

Textlänkar

Bildannonser

Sökboxlänkar

Uppmärksammade

22

33

38

5

Klickade på

6

23

16

4

Mest lockande

1

9

20

2

Minst lockande

18

8

5

1

Enligt svaren på enkäten och de kommentarer som inkommit står det helt klart att majoriteten av deltagarna i den här undersökningen tycker att extrafönster är den mest irriterande typen av annonser. Av de övriga typerna av annonser så är det ingen som framkallar några starka känslor av irritation. Någon enstaka informant tyckte att textlänkar var otäcka och några var rädda att klicka på bilderna för att det skulle leda till sidor med mer reklam, men i det stora hela så tyckte de att annonserna flöt in ganska bra på sidan. Det var snarare så att de var för små och att de inte lade märke till dem än att de tog för mycket plats och var irriterande och att det var därför deltagarna inte klickade på dem.

Kommentarer som har kommit in varför textlänkar är mest lockande att klicka på är att länkarna som finns på prototypen tydligt säger var de leder (till filmer med låga priser) och att de klickade på den för att hitta billiga filmer under 200 kronor. Hela tjugo personer skrev detta som svar på varför de klickade på textlänkarna. Av dem som klickade på bilder skrev inte lika många att texten var tydlig. Elva stycken observerade att bildlänken skulle ta dem till filmer för 199 kronor, ett pris som gjorde att de skulle klara uppgiften. Nästan dubbelt så många av läste alltså texten på textlänken än på webbannonsen. Varför det är så gavs inga klara svar av deltagarna, därför får jag utgå efter ett eget antagande för att besvara fråga. Bilder syns bättre än text, men användare har blivit vana att ignorera allt som liknar reklam på webbsidor. Detta är inte lika utbrett bland textlänkar, då de oftare används för att länka inom den interna sidan. Några av deltagarna var rädda att klicka på bilderna för att de trodde att det skulle komma upp massa mer reklam, denna rädsla är inte lika stark bara om de klickar på en textlänk.

Extrafönster är mest irriterande eftersom de är jobbiga och i vägen för användaren. Dessutom är det sällan som de innehåller någon intressant information, därför vänjer sig Internetanvändare vid att det oftast bara är störande och ointressant skit.

24 april 2006

"Rätt svar" på undersökningen

Totalt 53 personer deltog i min enkätundersökning om annonser på nätet. Syftet med undersökningen var att jämföra fyra olika typer av annonser, se vilken av annonserna som var mest lockande att klicka på samt undersöka vilken annonstyp som var mest irriterande. Annonserna som jämfördes var grafiska webbannonser (eng. banners), textlänkar, extrafönster (eng. pop-up) och sökboxlänkar. Sökboxlänkar är de sponsrade länkar som ligger i en blå box till höger om sökresultatet när någon har använt sökfunktionen. Dessa finns även på Google, och är direkt kopplade till sökordet som skrevs in. Sökboxlänkarna på min sida är dock mer enkla, nämligen statiska på grund av tidsbrist.

Deltagarna gjorde först tre uppgifter på webbplatsen, som gick ut på att leta reda på filmer med vissa kriterier på en webbplats som jag skapat. Den första uppgiften var att deltagaren skulle hitta priset på filmen Star Wars III. Vad som inte nämndes i uppgiftsbeskrivningen var att det egentliga syftet med uppgiften var om deltagarna skulle använda någon av annonserna för att hitta produkten. Det fanns fem olika pris på filmen om deltagaren letade igenom hela webbplatsen. Ett medvetet val var att inte skriva i uppgiften att det var det lägsta priset som skulle anges. Detta skulle få deltagarna att söka igenom webbplatsen mer noggrant, på ett sätt som inte är naturligt när han eller hon vanligtvis besöker webbplatser. Dessa olika pris fanns på filmen:

  • Extrafönster: 169:-
  • Sökboxlänkar: 179:-
  • Grafiska webbannonser: 199:-
  • Textlänkar: 249:-
  • Hitta filmen utan att klicka på någon annons: 209:-
Den andra uppgiften gick ut på att deltagaren skulle hitta en film inom Science Fiction. Syftet här var inte att deltagaren skulle klicka på någon annons, utan mer att han eller hon skulle bakanta sig med webbsidan, kanske använda sökfunktionen och på så sätt komma i kontakt med annonserna på sidan.

Den tredje uppgiften gick ut på att hitta en film för under 200 kronor. Här var deltagaren tvungen att använda någon annons för att klara uppgiften, eftersom alla filmer på huvudsidan kostade minst 209 kronor. Text- och bildannonserna syntes på varje undersida av webbplatsen, och extrafönstret med reklam om billiga filmer dök upp när deltagaren gick in på länken för att titta på DVD-filmer på webbplatsen (om inte webbläsaren blockerade dem). Därför borde inte uppgiften inte så svår att klara, om deltagarna bara förstod att det var tillåtet att hitta filmen från en annan webbplats. Syftet med frågan var att se om Internetbesökare helt skärmar av annonser från webbplatser. Tidigare undersökningar har konstaterat att detta förekommer för grafiska webbannonser, begreppet har fått namnet "Banner Blindness".

Viktigt att notera är att det inte finns några rätt eller fel svar. Även om deltagaren inte har klarat av uppgiften så innebär det inte att han eller hon har gjort sämre ifrån sig än de om hittat de lägsta prisen för varje produkt. Att några inte klarat uppgiften kan bero på att de missförstått att de får använda sig av annonserna. Det kan också bero på att de skärmat av annonserna helt och hållet eftersom de är så vana vid att annonser inte brukar innehålla någon intressant information.

21 april 2006

Din hjälp behövs!

Jag håller just nu på med mitt examensarbete i datavetenskap. Nu behöver jag din hjälp!
Undersökningen går ut på att du ska gå in på en webbsida som jag har gjort, leta efter priset på tre filmer och sedan fylla i en enkät. Det tar ca. 5-10 minuter.

Dina svar kommer att användas i mitt examensarbete. Jag tänkte också presentera resultatet av undersökningen på den här bloggen. Dina personliga uppgifter används bara av mig under sammanställningen av resultatet och kommer inte att publiceras, varken i mitt arbete eller någon annanstans. Jag sammanställer resultatet på söndag, den 23 april. Så om du inte hinner se det meddelandet, eller inte orkar göra undersökningen innan dess så kommer inte dina svar att komma med i mitt arbete.

För att göra uppgiften; gå in på sidan uppgift.tk
Klicka på knappen för att få instuktioner och börja fylla i enkäten. Den andra länken på sidan leder till webbsidan där du ska leta efter filmen.

Alla uppgifter fylls i på webbenkäten. Du behöver alltså inte skicka in några svar till mig. Däremot om du undrar över någonting så kan du nå mig via mail eller MSN: fredolino@hotmail.com

Tack för din hjälp!

10 april 2006

Min egen patch

En delatagare i online Pro Evolution Soccer tipsade mig om ett verktyg för att redigiera spelarnas attribut och utseende i onlinedatabasen. Jag laddade ner det och försökte förstå mig på det. Något som var ganska svårt på grund av att det inte fanns några instruktioner i programmet. Jag använde tekniken trial and error i programmet och läste lite på ett forum för att över huvudtaget förstå hur jag skulle spara databasen. Ligakamraten berättade för mig att databasen fungerar så att det går att ändra spelarnas namn och utseende och det går fortfarande att spela mot vem som helst. Men så fort man ändrar något av spelarnas attribut, alltså gör de bättre eller sämre på någon egenskap, till exempel gör Zlatan Ibrahimovic lite snabbare, så känner spelet av att man inte har samma databas som de som har orginaldatabasen.

Vad jag kom på efter att ha testat mig fram lite var att det gick att flytta spelare fram mellan lag och ändå behålla databasen kompatibel med orginaldatabasen. Så fort jag listat ut exakt hur programmet och onlinespelet fungerade så satte jag igång och gjorde varenda spelarövergång som ägt rum sedan augusti 2005, det var nämligen då databasen gavs ut. Det tog nästan en veckas intensivt arbete att bara klara av hela de största ligorna. Det var ett seriöst arbete, som jag gick in mer för än skolprojektet. Jag tyckte att det var lättare, roligare och mer intressant att ändra i spelets databas än det jag forskar om i mitt examensarbete. För att ta reda på vilka övergångar som skulle göras kollade jag på den tyska fotbollssajten transfermarkt.de och ESPN soccernet för engelska transfers.

Filen som innehåller databasen är över 400MB stor, så den blir lite krånglig att skicka till alla i ligan. Därför hittade jag ett smidigt program som kunde plocka ut de poster i databasen jag ändrat och föra ihop de till en så kallad patch. Patch kan på svenska översättas till fix. Något som fixar till eller förbättrar orginalspelet. Patchen med den data jag ändrade var bara 640kb. Nu var det betydligt lättare att tipsa andra om patchen, så att de kunde ladda ner den lilla uppdateringen. Det tar bara någon minut att installera min patch. För att testa min editerade databas skapade jag en liten turnering, "Patch cup", inne på forumet där onlineligan diskuteras. Åtta lag anmälde sig till patch cup, varav min bror var ett. Jag la upp patchen på min webbsida tillsammans med instruktioner så att alla lätt kunde installera den. Vi är just nu framme vid semifinalerna och hittils har de inte rapporterat några buggar, så jag förutsätter att utifrån mina mål med patchen så håller den måttet.

Alla är dock kanske inte så insatta i hur lagens trupper ser ut idag. För att lägga på en synbar förändring till spelet, så var nästa steg att leta upp förbättringar på spelarnas utseende. Det finns flertalet forum och webbsidor för Pro Evolution Soccer som förbättrar spelet på andra sätt. Jag gick in på webbsidan http://pesfaces.frac.dk och laddade hem nya ansikten till 50-talet spelare. Även detta var det väldigt tidskrävande jobb, då det tog kanske 15 minuter att föra in varje spelare. Att föra in alla ansikten tog ungefär lika lång tid som att skapa databasen från början. Men resultatet blev synbart, och tillförde spelet lite mer verklighetskänsla. Jag tänkte posta dessa uppdateringar på min webbsida när jag får tid, så länge kolla på Zlatan Ibrahimovic.


Spelets orginalansikte på Zlatan
Före
Uppdaterad nerladdat ansikte
Efter

09 april 2006

PES onlineliga

Jag hade mer glädje av Superpatchen till Pro Evolution Soccer än av alla julklappar jag fick i julas. Om jag bemödar mig att registera en webbplats bara för att lättare kunna sprida ordet om Superpatchen till alla jag pratar med så betyder det att jag tycker om den. Men efter ungefär 300 matcher började jag ändå tröttna lite på spelet Pro Evoltion Soccer. Inte så konstigt kanske. Jag behövde lite mer spänning än att bara spela obetydliga matcher mot folk som jag inte kände och aldrig pratade med igen. Det var då jag hittade en svensk onlineliga: http://www.footballgaming.info.se/. Jag registrerade mig så fort jag fick syn på den. Jag hann dock inte vara med på första säsongen utan fick vänta en månad innan jag kom in. Till min besvikelse så var policyn i ligan att vi inte skulle använda Superpatchen. Jag accepterade motvilligt och spelade första säsongen med ett lag som inte hade gjort så många förändringar: Feyenoord.

Direkt innan säsongen började fick jag en friplats till andradivisionen (av tre), då ett lag hoppat av. Eftersom jag var ny blev jag seedad bland de sista fick jag välja lag ganska sent. De flesta i divisionen hade alltså bättre lag än mig. Efter 28 matcher lyckades jag ändå gå upp till högstadivisionen med en fjärdeplats. Jag hade samma poäng som trean och femman, och då avgjorde inbördes möten. Dessutom lyckades jag knipa en fjärdeplats i cupen. En klart godkänd första säsong, som visade att jag faktiskt kan vara bra på något om jag lägger ner tid på det. Cupframgången betydde att jag fick grymt bra seedning till nästa säsong. Jag fick välja som tredje lag (cupen vägde in extremt mycket) och kunde plocka Barcelona.

Målet med den tredje säsongen var ändå att stanna kvar i första divisionen, då jag mött några av de bästa spelarna som var grymt imponerade. När säsongen var färdigspelad kunde jag konstatera att jag landade på en 10:e plats av 16 lag. På nytt var det i cupen de första framgångarna kom. Efter att ha vunnit min grupp så fick jag ganska lätt lottning i slutspelet. Alla de bästa lagen var på den andra sidan av slutspelsträdet. Jag kunde därför tråckla mig vidare till finalen. Efter att väntat några dagar på att andra slutspelsgrenen skulle spela färdigt så stod det klart att en jätteknall, Dortmund från div 1 hade slagit ut storfavoriten i kvartsfinal och gått hela vägen till final. För min del betydde det betydligt enklare motstånd i finalen och jag kunde vinna med 4-0! Jag tror att jag ska få 200kr i vinstpengar för segern och dessutom blir jag seedad 1:a till nästa säsong. Jag har redan valt att spela med mitt favoritlag Manchester United.

08 april 2006

Dot TK

Ni undrar kanske vad mitt förra inlägg hade med webbdesign att göra? Jo, jag skapade en webbsida där jag lade ut all information om Superpatchen, plus nerladdningslänkar. Denna information hade tidigare bara funnits på forum, så jag tyckte att det vore smidigare att tipsa andra man spelar mot om det finns en enkel URL att skriva in för att komma direkt till patchen. Så jag registrerade domänen Superpatch.tk.

Dot TK kommer ifrån den lilla önationen Tokelau, som ligger i Oceanien. Att registrera domännamn där är helt gratis, dock så kommer besökarna först till en reklamsida, och sedan öppnas min sida inne i en ram, där det är lite reklam för dottk högst upp på sidan. Detta går dock att komma runt. På reklamsidan använder jag Firefox adblocker och tar bort all reklam i min webbläsare så att jag bara ser länken, det hjälper iofs inte besökarna. Däremot kan jag ta bort ramverket för alla på nästa sida genom att skriva in ett litet javascript på förstasidan. Dot tk är något jag rekommenderar för alla som har en webbsida som ska vara lätt att komma ihåg adressen till. Det är betydligt lättare att skriva till någon att gå in på superpatch.tk än telias krångliga adress: http://web.telia.com/~u51509855/superpatch.html som egentligen är sidan som refereras. Förutom superpatchen använder jag även sidan för Thores Thornament som jag berättade om i ett tidigare blogg inlägg.

07 april 2006

Pro Evolution Soccer

Det var en vecka sedan jag skrev här senast. Anledningen är att jag inte har så mycket nytt att presentera. Examensarbetet står kvar på ungefär samma ställe som jag var på förut. Jag håller fortfarande på att skriva om vilken metod jag ska välja, och jobba med prototypen av webbsidan.

Jag håller faktiskt på med ett annat projekt nu, som jag tycker är betydligt roligare och lättare att motivera sig att arbeta med än examensarbetet. Ett av mina favoritspel enda sedan Super Nintendo har varit International Superstar Soccer- och Pro Evolution Soccer-serierna utvecklat av Konami. Jag har den smala favoritgenren fotbollsspel, och där är Pro Evolution Soccer outstanding. Första gången jag spelade International Superstar Soccer Deluxe på SNES så var jag väl inte direkt frälst, men när jag kom väl kom in i det lärde jag mig att uppskatta den överlägsna spelkontrollen, den och de flesta andra bitar av spelet har nu förbättrats till perfektion i den senaste versionen. Den enda nackdelen jämfört med främsta (enda) konkurrenten, Electronic Arts Fifa Soccer, är att de inte har fulla spelarlicenser i alla lag. Därför får innehåller vissa lag endast spelare med påhittade namn. Det är de riktiga spelarna, men namnen har förvrängt lite, t.ex. kallas fransmannen Anelka för Aneuta. Även licenserna har dock blivit bättre i senaste versionerna av spelet, och nu är innehåller de fem största europeiska ligorna riktiga namn på spelarna. Men fortfarande är t.ex. stora landslag som Tyskland och Holland inte licensierade. Något jag också stör mig på är att när spelet släpps, vanligtvis i början av november varje år, så kommer det med laguppställningar från mitten av augusti. Jag vill att det ska vara perfekt, därför är bland de första jag gör när jag får en ny version av spelet att ändra alla namnen så att de blir korrekta, och fixa alla spelarövergångar. Nu när jag har versionen på PC går det oftast att ladda ner data som någon annan har fixat, annars kan jag sitta på vissa spel och ändra betydligt mer än vad jag faktiskt spelar.

Pro Evolution Soccer 5, eller PES5 som jag brukar kalla det, är det första spelet i serien som innehåller ordentliga onlinemöjligheter. Konami tillåter varje spelare som har köpt spelet att registerar sig på deras webbsite: http://pes5web.winning-eleven.net/pes5ec/reguser/, med produktnyckeln som följer med spelet. Sedan är det bara att logga in i spelet och spela mot vem som helst som också har registrerat sig. Detta är lysande, för efter 2 års med PES3 och PES4 började jag tröttna på att spela matcher endast mot en datorspelare. Det är mycket roligare att mäta sina krafter mot andra spelare, och spelet blir inte så stelt och förutsägbart. Nu spelar jag nästan enbart matcher online. Det var bara en nackdel. När man spelar online laddas orginalinställningarna av spelets databas. Det betyder att man tvingas att spela med en mängd påhittade namn och nu ett halvår gamla laguppställningar. Därför blev jag väldigt förtjust när jag hörde om en patch för onlinespel. Den kallades Superpatch och innehöll, de landslag som kvalificerat sig för VM och Champions League som inte fanns med i spelet, uppdaterade laguppställningar, nya arenor, uppdaterade ansikten på många spelare, nya dräkter, och ny musik. Och det bästa och viktigaste av allt, den fungerar online! På något sätt tycker jag att det är roligare att även förlora när jag spelar med riktiga laguppställningar. Jag spelade grymt mycket online direkt efter jag installerat Superpatchen. Idag har jag spelat ca 670 matcher online sedan november 2005. Det är mer än 3 matcher i snitt per dag och sammanlagt 342 timmar!