09 juni 2006
Sveriges sämsta korplag?
Inför att vi gick med i korpen byggdes sidan om, ny blå design som matchade det nya forumet. Ett gratis webbforum är väldigt enkelt att skaffa (lika enkelt som en blogg). Sök bara på google så går det att hitta något! Det var kanske lite tveksamt att rakt av sno designen på webbsidan från en template på forumet, men jag ville ha en enhetlig design. Själva forumet var väl ingen större hit. 95% av meddelandena skrivs av mig och min bror, som redan bor i samma hus. Ändå satte det fast lite när korpsäsongen väl började - främst med diskussioner om laguppställning. Vi hade dock för lite att diskutera och för få var lika stora datornördar som mig.
Inför den här säsongen kom en ny version av webbsidan. Röd som matchar lagets tröjfärger, och en ny lagbild på förstasidan istället för framematrisen av ansikten. Tyvärr så hjälpt det oss inte. På nytt är vi på sista plats i korpen utan chans att avancera inför sista omgången. Läs mer på webbsidan för matchrapporter, tabeller, resultat och kommentarer!
Förutom designen har även en chattfunktion, eller så kallad shoutbox lagts till på förstasidan. Det här gör det lättare för de som besöker sidan att ge en kort kommentar om Korpen, eller om sidan. PHP-koden hämtades från http://txtbox.co.za/p_txtshout.php och gick väldigt smidigt att använda rakt av. För att kunna ha med funktionen måste dock servern stödja FTP. Telia har varit väldigt trög och jag är missnöjd med det från början. Därför flyttade jag hela sidan till Awardspace, som jag berättat om tidigare i den här bloggen. Andra funktioner som jag lagt till är en ruta med tid för match och träningar, med möjlighet att lägga till eller ta bort tider direkt på sidan utan att behöva ladda upp via FTP. Funktionen använder sig av samma teknik som shoutboxen.
En bugg på webbsidan är att den ser märklig ut i Internet Explorer. Jag vill ha runda boxar med all information i. Detta löser jag i CSS, med div-taggar. För mer info kolla på Webbdesignskolan och sök på runda hörn eller css. Detta ser ut precis som jag tänkt mig i Firefox, men i Explorer så blir det på vissa sidor tre streck över själva rutan och inga runda hörn. Dock när man uppdaterar sidan ser det helt okej ut igen. Jag skulle uppskatta om någon kunde förklara varför.
29 maj 2006
Slutfasen på examensarbetet
Nästa sak som kommer nu på torsdag (1/6) är en presentation av mitt projekt på 20 minuter. Därefter ska jag opponera på en annan rapport som jag har läst igenom under den här veckan. Det vill säga kritisk granska, plocka ut vad som är bra med rapporten, vad som är mindre bra samt argumentera för mina åsikter. Eftersom jag fortfarande läser på halvtid så har jag haft god tid på mig att göra det här jag hoppar dessutom över en tentamen för att kunna fokusera på det här (och för att jag inte orkar plugga). Jag har erfarenhet från många presentationer tidigare under min skolgång så det ska inte bli några problem. På det området har jag utvecklats väldigt mycket sedan första årskursen på gymnasiet... Nu när jag pratar om något som jag vet mycket om och har jobbat flera månader med så brukar det flyta på ganska lätt.
Under kursen så har jag lärt mig att skriva vetenskapliga artiklar. Skriftspråket förbättras dessutom alltid när man skriver rapporter som granskas, men än är det inte 100%-igt. För ämnet datavetenskap, MDI (människa-dator interaktion) och ämnesområdet annonser på Internet så tycker jag att jag har tillfört lite kunskap. Min undersökning var relativt stor, för att vara ett examensarbete på C-nivå. Jag har iofs inte några resultat som skiljer sig märkbart från vad som tidigare har behandlats i forskningsartiklar, men att bekräfta och empiriskt bevisa att några av teserna håller kan vara ett tillägg för vetenskapen också. De viktigaste slutsatserna från mitt arbete, där jag alltså jämförde Internetannonser, var:
- Extrafönster är inte en effektiv annonsform på Internet utan mest irriterande och det är inte ett dugg lockande att klicka på den typen av annonser.
- Banner Blindness, alltså att Internetanvändare skärmar av annonser på Internet, gäller för alla typer av annonser. Inte bara grafiska bildannonser (banners), som har kommit fram i tidigare undersökningar.
- Rena textlänkar är något mer lockande att klicka på än bilder, då Banner Blindness förekommer i mindre grad på denna typ av annonser.
03 maj 2006
Gratis webhosting med PHP
De webbservrarna jag lägger upp sidor på nu är: Telia, Geocities, Högskolan i Skövde, Porslinen.se och Mossebergsfestivalen.se. Telia är min ISP (Internet Service Provider), där får jag 10 MB webbutrymme med Internetanslutningen. Dock så stödjer Telia inte några script (av säkerhetskäl). Geocities är en gratiscommunity där jag la upp min första webbsida, 1997 har jag för mig. De stödjer inte heller script och de senaste åren har sidorna blivit överösta med reklam när jag lägger upp dem där, ramar och popup-fönster som måste vara jätteirriterande om man inte har Adblocker. De andra tre hostarna stödjer script. Dock så har jag inte så stora rättigheter där. Högskolans konto försvinner förmodligen om några månader då jag går ur den skolan. Dessutom är det lite krångligt att ladda upp där eftersom jag måste lägga dem i mitt filsystem på skolans datorer. Det går iofs hemifrån, men kräver några extra operationer och det är begränsat utrymme där. De andra två ägs inte av mig, utan det är arbeten som jag gjort åt makarna Staberg som styr KB Porslinen. Mössebergsfestivalen är en religös musikfestival på Mössebergsgården. Jag fick uppdraget av en bekant till pappa och hjälpte bekanten att registrera domännamnet på B-one för 450 kronor. Eftersom det finns väldigt gott om utrymme på servern och jag är den enda som lägger upp filer på den så är det trots att jag inte äger utrymmet denna server jag använder för att lägga upp mina PHP-script med omröstningar hittils.
Detta är dock inte en så bra lösning. Jag bestämde mig därför för att leta upp en webhost som stödjer PHP. Jag har inte ordentligt letat efter sådana förut. Jag såg några gratis webbhotell på ett forum och tittade igenom var och ett av dem och läste deras FAQ för att se om de tillåter PHP och andra scriptspråk. Alla skrev att det inte tilläts på grund av säkerhetskäl. Därför gick jag vidare till det bästa stället på Internet om man ville hitta information: Google! Jag sökte efter "free webhosting php" och fick då upp detta som första träff: www.free-webhosts.com/free-php-webhosting.php. Efter att ha krånglat med registreringen på två sajter och inte riktigt lyckats komma igång igen så gick det tillslut bättre på tredje försöket då jag registrerade mig på Awardspace.com.
När jag registrerade mig på awarspace fick jag
- 200 MB lagringsutrymme
- Maximalt 5 GB trafik per månad
- Upp till 5 subdomäner
- Stöd för språken PHP, Perl och CGI-BIN samt en MySQL databas
- FTP-uppladdning och webbaserad File manager
- 5 e-mailkonton
Den enda nackdelen med Awardspace är att det inte går att göra sina egna felmeddelanden, när servern inte kan hitta en sida. Det låter kanske inte så allvarligt, vanligtvis när någon kommer in på en felaktig adress på andra servrar så kommer en sida med "Error 404". Så mycket feedback ges dock inte till besökarna på min sida om de skulle trycka på en trasig länk. Istället kommer de till en sida med någon slags reklam för Awardspace, som på intet sätt meddelar att länken inte fungerade. Om de sedan klickar på bakåtknappen kommer de tillbaka till den felaktiga länken igen, som dirigerar framåt till reklamsidan. Besökarna måste klicka två eller tre gånger på bakåtknappen för att komma tillbaka till dit de var förut. Kolla till exempel på: http://bankvarmarna.awardspace.com/feladress.html. Det här innebär att jag måste vara extremt noggrann när jag skriver länkarna i HTML-koden på sidorna. Ett enda fel vållar stora problem för mina besökare. Förhoppningsvis åtgärdas detta snart. Awardspace har till och med en länk på administratörssidorna som säger att det går att ändra felsidorna. Dock så leder de ingenstans, utan ger bara medelandet "coming soon". Förutom detta väldigt irriterande beteende så är dock webhosten i stort sett felfri. Den har allt jag vill ha och om jag inte hade hittat den så skulle jag mycket möjligt ha betalt för att registrera en sida med samma funktioner. Men jag har som policy att så långt som möjligt så ska allt vara gratis på Internet.
27 april 2006
Resultatet i examensarbetet
Under insamlandet av data har ganska mycket information kommit fram. Dock inte helt entydiga svar på alla frågor jag ställde tidigare under arbetet under problemspecifikationen. Detta kan bero på att mitt arbete har varit lite för omfattande, och inte riktigt specificerat på en typ av annons, utan mer översiktligt jämfört de olika typerna av annonser. Denna typ av jämförelse har inte genomförts förut. I övrigt bekräftar de svaren som kommit in det som tidigare har konstaterats i andra undersökningar.
Första frågan i problemspecifikationen var ”Vilken typ av webbannonser som vana Internetanvändare upplever det som mest lockande att klicka på”. Här har inte riktigt något klart svar framkommit i min undersökning. Antalet deltagare är för få för att statistiskt bevisa något och svaren har skiljt sig åt ganska mycket mellan deltagarna. Dock går det att se tendenser på att några annonser är lite mer lockande att klicka på än andra.
| Extrafönster | Textlänkar | Bildannonser | Sökboxlänkar |
Uppmärksammade | 22 | 33 | 38 | 5 |
Klickade på | 6 | 23 | 16 | 4 |
Mest lockande | 1 | 9 | 20 | 2 |
Minst lockande | 18 | 8 | 5 | 1 |
Kommentarer som har kommit in varför textlänkar är mest lockande att klicka på är att länkarna som finns på prototypen tydligt säger var de leder (till filmer med låga priser) och att de klickade på den för att hitta billiga filmer under 200 kronor. Hela tjugo personer skrev detta som svar på varför de klickade på textlänkarna. Av dem som klickade på bilder skrev inte lika många att texten var tydlig. Elva stycken observerade att bildlänken skulle ta dem till filmer för 199 kronor, ett pris som gjorde att de skulle klara uppgiften. Nästan dubbelt så många av läste alltså texten på textlänken än på webbannonsen. Varför det är så gavs inga klara svar av deltagarna, därför får jag utgå efter ett eget antagande för att besvara fråga. Bilder syns bättre än text, men användare har blivit vana att ignorera allt som liknar reklam på webbsidor. Detta är inte lika utbrett bland textlänkar, då de oftare används för att länka inom den interna sidan. Några av deltagarna var rädda att klicka på bilderna för att de trodde att det skulle komma upp massa mer reklam, denna rädsla är inte lika stark bara om de klickar på en textlänk.
Extrafönster är mest irriterande eftersom de är jobbiga och i vägen för användaren. Dessutom är det sällan som de innehåller någon intressant information, därför vänjer sig Internetanvändare vid att det oftast bara är störande och ointressant skit.
24 april 2006
"Rätt svar" på undersökningen
Deltagarna gjorde först tre uppgifter på webbplatsen, som gick ut på att leta reda på filmer med vissa kriterier på en webbplats som jag skapat. Den första uppgiften var att deltagaren skulle hitta priset på filmen Star Wars III. Vad som inte nämndes i uppgiftsbeskrivningen var att det egentliga syftet med uppgiften var om deltagarna skulle använda någon av annonserna för att hitta produkten. Det fanns fem olika pris på filmen om deltagaren letade igenom hela webbplatsen. Ett medvetet val var att inte skriva i uppgiften att det var det lägsta priset som skulle anges. Detta skulle få deltagarna att söka igenom webbplatsen mer noggrant, på ett sätt som inte är naturligt när han eller hon vanligtvis besöker webbplatser. Dessa olika pris fanns på filmen:
- Extrafönster: 169:-
- Sökboxlänkar: 179:-
- Grafiska webbannonser: 199:-
- Textlänkar: 249:-
- Hitta filmen utan att klicka på någon annons: 209:-
Den tredje uppgiften gick ut på att hitta en film för under 200 kronor. Här var deltagaren tvungen att använda någon annons för att klara uppgiften, eftersom alla filmer på huvudsidan kostade minst 209 kronor. Text- och bildannonserna syntes på varje undersida av webbplatsen, och extrafönstret med reklam om billiga filmer dök upp när deltagaren gick in på länken för att titta på DVD-filmer på webbplatsen (om inte webbläsaren blockerade dem). Därför borde inte uppgiften inte så svår att klara, om deltagarna bara förstod att det var tillåtet att hitta filmen från en annan webbplats. Syftet med frågan var att se om Internetbesökare helt skärmar av annonser från webbplatser. Tidigare undersökningar har konstaterat att detta förekommer för grafiska webbannonser, begreppet har fått namnet "Banner Blindness".
Viktigt att notera är att det inte finns några rätt eller fel svar. Även om deltagaren inte har klarat av uppgiften så innebär det inte att han eller hon har gjort sämre ifrån sig än de om hittat de lägsta prisen för varje produkt. Att några inte klarat uppgiften kan bero på att de missförstått att de får använda sig av annonserna. Det kan också bero på att de skärmat av annonserna helt och hållet eftersom de är så vana vid att annonser inte brukar innehålla någon intressant information.
21 april 2006
Din hjälp behövs!
Undersökningen går ut på att du ska gå in på en webbsida som jag har gjort, leta efter priset på tre filmer och sedan fylla i en enkät. Det tar ca. 5-10 minuter.
Dina svar kommer att användas i mitt examensarbete. Jag tänkte också presentera resultatet av undersökningen på den här bloggen. Dina personliga uppgifter används bara av mig under sammanställningen av resultatet och kommer inte att publiceras, varken i mitt arbete eller någon annanstans. Jag sammanställer resultatet på söndag, den 23 april. Så om du inte hinner se det meddelandet, eller inte orkar göra undersökningen innan dess så kommer inte dina svar att komma med i mitt arbete.
För att göra uppgiften; gå in på sidan uppgift.tk
Klicka på knappen för att få instuktioner och börja fylla i enkäten. Den andra länken på sidan leder till webbsidan där du ska leta efter filmen.
Alla uppgifter fylls i på webbenkäten. Du behöver alltså inte skicka in några svar till mig. Däremot om du undrar över någonting så kan du nå mig via mail eller MSN: fredolino@hotmail.com
Tack för din hjälp!
10 april 2006
Min egen patch
Vad jag kom på efter att ha testat mig fram lite var att det gick att flytta spelare fram mellan lag och ändå behålla databasen kompatibel med orginaldatabasen. Så fort jag listat ut exakt hur programmet och onlinespelet fungerade så satte jag igång och gjorde varenda spelarövergång som ägt rum sedan augusti 2005, det var nämligen då databasen gavs ut. Det tog nästan en veckas intensivt arbete att bara klara av hela de största ligorna. Det var ett seriöst arbete, som jag gick in mer för än skolprojektet. Jag tyckte att det var lättare, roligare och mer intressant att ändra i spelets databas än det jag forskar om i mitt examensarbete. För att ta reda på vilka övergångar som skulle göras kollade jag på den tyska fotbollssajten transfermarkt.de och ESPN soccernet för engelska transfers.
Filen som innehåller databasen är över 400MB stor, så den blir lite krånglig att skicka till alla i ligan. Därför hittade jag ett smidigt program som kunde plocka ut de poster i databasen jag ändrat och föra ihop de till en så kallad patch. Patch kan på svenska översättas till fix. Något som fixar till eller förbättrar orginalspelet. Patchen med den data jag ändrade var bara 640kb. Nu var det betydligt lättare att tipsa andra om patchen, så att de kunde ladda ner den lilla uppdateringen. Det tar bara någon minut att installera min patch. För att testa min editerade databas skapade jag en liten turnering, "Patch cup", inne på forumet där onlineligan diskuteras. Åtta lag anmälde sig till patch cup, varav min bror var ett. Jag la upp patchen på min webbsida tillsammans med instruktioner så att alla lätt kunde installera den. Vi är just nu framme vid semifinalerna och hittils har de inte rapporterat några buggar, så jag förutsätter att utifrån mina mål med patchen så håller den måttet.
Alla är dock kanske inte så insatta i hur lagens trupper ser ut idag. För att lägga på en synbar förändring till spelet, så var nästa steg att leta upp förbättringar på spelarnas utseende. Det finns flertalet forum och webbsidor för Pro Evolution Soccer som förbättrar spelet på andra sätt. Jag gick in på webbsidan http://pesfaces.frac.dk och laddade hem nya ansikten till 50-talet spelare. Även detta var det väldigt tidskrävande jobb, då det tog kanske 15 minuter att föra in varje spelare. Att föra in alla ansikten tog ungefär lika lång tid som att skapa databasen från början. Men resultatet blev synbart, och tillförde spelet lite mer verklighetskänsla. Jag tänkte posta dessa uppdateringar på min webbsida när jag får tid, så länge kolla på Zlatan Ibrahimovic.
![]() Före | ![]() Efter |
09 april 2006
PES onlineliga
Direkt innan säsongen började fick jag en friplats till andradivisionen (av tre), då ett lag hoppat av. Eftersom jag var ny blev jag seedad bland de sista fick jag välja lag ganska sent. De flesta i divisionen hade alltså bättre lag än mig. Efter 28 matcher lyckades jag ändå gå upp till högstadivisionen med en fjärdeplats. Jag hade samma poäng som trean och femman, och då avgjorde inbördes möten. Dessutom lyckades jag knipa en fjärdeplats i cupen. En klart godkänd första säsong, som visade att jag faktiskt kan vara bra på något om jag lägger ner tid på det. Cupframgången betydde att jag fick grymt bra seedning till nästa säsong. Jag fick välja som tredje lag (cupen vägde in extremt mycket) och kunde plocka Barcelona.
Målet med den tredje säsongen var ändå att stanna kvar i första divisionen, då jag mött några av de bästa spelarna som var grymt imponerade. När säsongen var färdigspelad kunde jag konstatera att jag landade på en 10:e plats av 16 lag. På nytt var det i cupen de första framgångarna kom. Efter att ha vunnit min grupp så fick jag ganska lätt lottning i slutspelet. Alla de bästa lagen var på den andra sidan av slutspelsträdet. Jag kunde därför tråckla mig vidare till finalen. Efter att väntat några dagar på att andra slutspelsgrenen skulle spela färdigt så stod det klart att en jätteknall, Dortmund från div 1 hade slagit ut storfavoriten i kvartsfinal och gått hela vägen till final. För min del betydde det betydligt enklare motstånd i finalen och jag kunde vinna med 4-0! Jag tror att jag ska få 200kr i vinstpengar för segern och dessutom blir jag seedad 1:a till nästa säsong. Jag har redan valt att spela med mitt favoritlag Manchester United.
08 april 2006
Dot TK
Dot TK kommer ifrån den lilla önationen Tokelau, som ligger i Oceanien. Att registrera domännamn där är helt gratis, dock så kommer besökarna först till en reklamsida, och sedan öppnas min sida inne i en ram, där det är lite reklam för dottk högst upp på sidan. Detta går dock att komma runt. På reklamsidan använder jag Firefox adblocker och tar bort all reklam i min webbläsare så att jag bara ser länken, det hjälper iofs inte besökarna. Däremot kan jag ta bort ramverket för alla på nästa sida genom att skriva in ett litet javascript på förstasidan. Dot tk är något jag rekommenderar för alla som har en webbsida som ska vara lätt att komma ihåg adressen till. Det är betydligt lättare att skriva till någon att gå in på superpatch.tk än telias krångliga adress: http://web.telia.com/~u51509855/superpatch.html som egentligen är sidan som refereras. Förutom superpatchen använder jag även sidan för Thores Thornament som jag berättade om i ett tidigare blogg inlägg.
07 april 2006
Pro Evolution Soccer
Jag håller faktiskt på med ett annat projekt nu, som jag tycker är betydligt roligare och lättare att motivera sig att arbeta med än examensarbetet. Ett av mina favoritspel enda sedan Super Nintendo har varit International Superstar Soccer- och Pro Evolution Soccer-serierna utvecklat av Konami. Jag har den smala favoritgenren fotbollsspel, och där är Pro Evolution Soccer outstanding. Första gången jag spelade International Superstar Soccer Deluxe på SNES så var jag väl inte direkt frälst, men när jag kom väl kom in i det lärde jag mig att uppskatta den överlägsna spelkontrollen, den och de flesta andra bitar av spelet har nu förbättrats till perfektion i den senaste versionen. Den enda nackdelen jämfört med främsta (enda) konkurrenten, Electronic Arts Fifa Soccer, är att de inte har fulla spelarlicenser i alla lag. Därför får innehåller vissa lag endast spelare med påhittade namn. Det är de riktiga spelarna, men namnen har förvrängt lite, t.ex. kallas fransmannen Anelka för Aneuta. Även licenserna har dock blivit bättre i senaste versionerna av spelet, och nu är innehåller de fem största europeiska ligorna riktiga namn på spelarna. Men fortfarande är t.ex. stora landslag som Tyskland och Holland inte licensierade. Något jag också stör mig på är att när spelet släpps, vanligtvis i början av november varje år, så kommer det med laguppställningar från mitten av augusti. Jag vill att det ska vara perfekt, därför är bland de första jag gör när jag får en ny version av spelet att ändra alla namnen så att de blir korrekta, och fixa alla spelarövergångar. Nu när jag har versionen på PC går det oftast att ladda ner data som någon annan har fixat, annars kan jag sitta på vissa spel och ändra betydligt mer än vad jag faktiskt spelar.
Pro Evolution Soccer 5, eller PES5 som jag brukar kalla det, är det första spelet i serien som innehåller ordentliga onlinemöjligheter. Konami tillåter varje spelare som har köpt spelet att registerar sig på deras webbsite: http://pes5web.winning-eleven.net/pes5ec/reguser/, med produktnyckeln som följer med spelet. Sedan är det bara att logga in i spelet och spela mot vem som helst som också har registrerat sig. Detta är lysande, för efter 2 års med PES3 och PES4 började jag tröttna på att spela matcher endast mot en datorspelare. Det är mycket roligare att mäta sina krafter mot andra spelare, och spelet blir inte så stelt och förutsägbart. Nu spelar jag nästan enbart matcher online. Det var bara en nackdel. När man spelar online laddas orginalinställningarna av spelets databas. Det betyder att man tvingas att spela med en mängd påhittade namn och nu ett halvår gamla laguppställningar. Därför blev jag väldigt förtjust när jag hörde om en patch för onlinespel. Den kallades Superpatch och innehöll, de landslag som kvalificerat sig för VM och Champions League som inte fanns med i spelet, uppdaterade laguppställningar, nya arenor, uppdaterade ansikten på många spelare, nya dräkter, och ny musik. Och det bästa och viktigaste av allt, den fungerar online! På något sätt tycker jag att det är roligare att även förlora när jag spelar med riktiga laguppställningar. Jag spelade grymt mycket online direkt efter jag installerat Superpatchen. Idag har jag spelat ca 670 matcher online sedan november 2005. Det är mer än 3 matcher i snitt per dag och sammanlagt 342 timmar!
24 mars 2006
Val av metod
Jag har tänkt att utveckla någon form av webbplats för att sedan testa den på några testpersoner. Det jag är intresserad av är vilka webbannonser som flest användare klickar på, och vilka annonser som användarna tycker är mest irriterande. För att undersöka detta tänkte jag först utveckla en prototyp av en webbplats. Det ska vara ett fiktivt e-handelsföretag (ännu inte namngivit), som säljer DVD-filmer, musik-CD och böcker. Förhoppningsvis är en första version av denna klar tills ikväll och jag lägger då upp protoypen på min webbsida http://web.telia.com/~u51509855/exjobb.
För att sedan ta reda på vad testpersonerna tycker om annonserna så tänkte jag använda mig av antingen intervjuer, eller enkäter. Då jag är osäker på min förmåga som intervjuare. På grund av lågt självförtroende och bristande social förmåga lutar det åt att jag väljer att genomföra en enkätundersökning. Detta är något jag kommer att diskutera med min handledare när jag träffar henne i mitten av nästa vecka.
23 mars 2006
Thores Tournament VIII har inletts
En gammal klasskompis från gymnasiet tipsade mig om spelet, och jag signade upp den 4 november 2002. Sedan några år tillbaka har jag även prenumererat på en extratjänst som kallas Supporter. Det ger mig tillgång till mer funktioner som mer statistik, möjlighet att bokmärka spelare, och så kan jag gå med i s.k. förbund. Ett förbund har ett eget forum eller konferens där det går att diskutera vad som helst, hattrickrelaterat eller inte. Min klasskompis är medlem i ett förbund som heter Falköpings kommun. Det var där Thores Tournament föddes. Turneringen fick sitt namn efter en man vid namn Thore Klasson, som jag tror har varit en fotbollstränare i Grolanda. Thores Tournament är alltså en cup med Hattrick-lag ifrån Falköpings kommun.
Efter den femte upplagan av Thores Tournament hade dock de flesta Falköpingsbor flytt staden, börjat plugga i andra städer och hade fullt upp med sitt. Därför blev turneringen inställd en säsong, och fick ersättas med ett kommunmästerskap med bara 4 lag. Under denna säsong hade jag inte Hattrick supporter och det gjorde att jag inte kunde vara aktiv på diskussionen i förbundet. Men nästa säsong, hade jag på nytt börjat prenumerera på Supporter och försökte aktivt få igång en turningering. Den största nyheten jag införde under turneringen var att jag skapade en ny webbsida för turneringen. Min klasskompis som tidigare varit ansvarig hade iofs också haft en webbsida för turneringen, men de flesta nyheter hade först publicerats på förbundets konferens. Jag tyckte att det var orättvist att bara de som betalade för Hattricks extratjänst hade tillgång till den informationen så jag skapade därför en egen webbsida: http://Thores.tk.
Åtta lag lockades till turneringen, som jag mycket oväntat lyckades vinna! Nästa säsong frågade jag alla jag kände och hade kontakt med om de var intresserade, vilket resulterade i att sexton lag anmälde sig. Tyvärr var många av dessa inte så seriösa, bokade inte matcher, och struntade helt i turneringen på slutet. Därför har vi den här säsongen gått tillbaka till en liten turnering, med åtta lag, där endast de som aktivt visat intresse på förbundets konferens är med. Resultatet av första omgången finns att läsa på min webbsida.
22 mars 2006
Halvvägs igenom examensarbetet
Jag ska under examensarbetet försöka utreda hur e-handelsföretag kan förbättra sina kommersiella webbannonser för att attrahera nya kunder. Med e-handelsföretag menar jag alla företag som säljer varor eller tjänster över Internet. Jag har avgränsat mitt arbete till att endast koncentrera mig på hur företagen ska attrahera kunder som är vana Internetanvändare, då det är dessa som gör mest inköp på e-handelsföretagens webbplatser. För att ta reda på hur Internetanvändarna attraheras kommer jag dels att jämföra vilka olika typer av annonser som användarna mest lockas att klicka på, och dels jämföra vilka typer av annonser användarna finner mest irriterande. De typer av annonser jag ska jämföra är: Grafiska webbannonser (eng. banners), sökboxlänkar, textlänkar och produktlänkar.
21 mars 2006
Val av examensarbete
Av de ämnen jag läst på högskolan är det webbdesign som jag tyckt varit mest intressant och motiverande att jobba med. Jag bestämde mig därför tidigt för att välja ett ämne inom webbdesign. Så när jag låg vaken en natt och funderade på vad jag skulle göra, bara någon vecka innan kursen började så tänkte jag på något som jag har relativt stor kunskap om, och är ganska engagerad i: annonser på Internet. Med hjälp av min webbläsare Mozilla Firefox sorterar jag bort i stort sett all reklam direkt. Detta gör att de flesta webbsidor blir mycket renare designmässigt, inte så mycket blinkade grafikelement som stör uppmärksamheten när jag tittar på en webbsida. Jag funderade på om det verkligen lönar sig att annonsera, med tanke på att nästan alla jag vet ignorerar allt vad reklam är på Internet. Jag vet ju att visa typer av reklam är mer attraktiv än andra, men annonser som blinkande flashanimationer, pop-upfönster och annonser med ljud tycker jag bara är irriterande och ser ingen mening med.
Jag har också läst igenom några av den kände danske webbdesignern Jakob Nielsens artiklar, på hans egna webbsida (useit.com), för att få inspiration och lite bakgrundsfakta till arbetet. I början av året skrev han en spalt om hur kraftfulla sökboxlänkar är, alltså de länkarna man får upp högst upp när man söker på google. Webbplatserna länkarna leder till betalar google för varje användare som klickar på länken. Sån här reklam är användbar reklam, eftersom användaren faktiskt letar efter något inom det området. Tidigt i arbetet fick jag också en bra artikel av min handledare, om hur webbplatser är oartiga mot användare genom att störa dem i deras uppgift och ge dem massa saker som inte efterfrågats. Även detta skulle jag delvis komma att inkludera i mitt arbete.
17 mars 2006
Min första blog
Jag håller just nu på med mitt examensarbete på Högskolan i Skövde, där jag försöker undersöka hur e-handelsföretag kan göra komersiella webbannonser mer attraktiva för användare. Mycket av den här bloggen kommer att handla om det projektet, och övriga arbeten jag gör inom webbdesign. Bloggen riktar sig till mina internetvänner, och alla övriga som tycker att webbdesign är ett intressant ämne. Ni är välkomna att fråga mig om råd om grunderna, eller ge mig tips när jag skriver om något problem.
Läs gärna min personliga profil om du vill få reda mer om min bakgrund och personlighet. Jag är just nu i den delen av livet där jag måste börja bestämma mig för vad jag vill göra i framtiden. Jag har hela tiden valt att utbilda mig så att jag har en bred bas att utgå ifrån för att sedan kunna välja vad jag vill göra. Nu har jag i alla fall hittat något som jag tycker är roligt, och som jag kan tänka mig att jobba mer med i framtiden och det är webbdesign. Jag är inte så teknisk begåvad på att göra webbsidor, kan inte mycket PHP eller andra webbprogrammeringsspråk, har aldrig jobbat med databaser på webbsidor även om jag lärt mig lite SQL i tidigare högskolekurser. Därför kommer den här bloggen mest rikta sig till nybörjare inom webbdesign. Däremot har jag stor kunskap om användbarhetdelarna inom webbdesign. Jag har läst flera kurser i MDI (Människa-Dator Interaktion) och den webbdesignkursen jag läste på högskolan fokuserade också mest på användbarhet.