29 maj 2006

Slutfasen på examensarbetet

Nu är jag nästan klar med examensarbetet. Efter att undersökningen genomförts och resultatet sammanställts så har det varit ganska lungt, bara lite småfix. På rapporten har jag skrivit abstract och ett diskussionskapitel där jag bland annat summerat mitt arbete, satt det i ett större perspektiv, funderat på vilken praktisk användning som det kan leda till samt hur vidare forskning kan gå vidare från mitt arbete. Dessutom har jag fått lite kommentarer från min handledare och examinator om saker som behöver förbättras, men det har mest varit formalia eller att förtydliga vissa saker och inte inneburit något större jobb hittils. Sammanlagt har jag gjort ett bra arbete och handledaren sa att sett till processen så ligger jag på VG-nivå.

Nästa sak som kommer nu på torsdag (1/6) är en presentation av mitt projekt på 20 minuter. Därefter ska jag opponera på en annan rapport som jag har läst igenom under den här veckan. Det vill säga kritisk granska, plocka ut vad som är bra med rapporten, vad som är mindre bra samt argumentera för mina åsikter. Eftersom jag fortfarande läser på halvtid så har jag haft god tid på mig att göra det här jag hoppar dessutom över en tentamen för att kunna fokusera på det här (och för att jag inte orkar plugga). Jag har erfarenhet från många presentationer tidigare under min skolgång så det ska inte bli några problem. På det området har jag utvecklats väldigt mycket sedan första årskursen på gymnasiet... Nu när jag pratar om något som jag vet mycket om och har jobbat flera månader med så brukar det flyta på ganska lätt.

Under kursen så har jag lärt mig att skriva vetenskapliga artiklar. Skriftspråket förbättras dessutom alltid när man skriver rapporter som granskas, men än är det inte 100%-igt. För ämnet datavetenskap, MDI (människa-dator interaktion) och ämnesområdet annonser på Internet så tycker jag att jag har tillfört lite kunskap. Min undersökning var relativt stor, för att vara ett examensarbete på C-nivå. Jag har iofs inte några resultat som skiljer sig märkbart från vad som tidigare har behandlats i forskningsartiklar, men att bekräfta och empiriskt bevisa att några av teserna håller kan vara ett tillägg för vetenskapen också. De viktigaste slutsatserna från mitt arbete, där jag alltså jämförde Internetannonser, var:
  • Extrafönster är inte en effektiv annonsform på Internet utan mest irriterande och det är inte ett dugg lockande att klicka på den typen av annonser.
  • Banner Blindness, alltså att Internetanvändare skärmar av annonser på Internet, gäller för alla typer av annonser. Inte bara grafiska bildannonser (banners), som har kommit fram i tidigare undersökningar.
  • Rena textlänkar är något mer lockande att klicka på än bilder, då Banner Blindness förekommer i mindre grad på denna typ av annonser.
Detta blir min sista bloggpost om mitt examensarbete. Framöver kan ni läsa om de webbsidor som jag har konstruerat och grundliga småtips rörande funktioner på dessa. Då jag börjar närma mig slutet på min skolgång nu så kan det även hända att jag i framtiden får något jobb som har att göra med webbdesign.

03 maj 2006

Gratis webhosting med PHP

Jag har länge velat ha en gratis webbserver att lägga upp en webbsida på som jag också kan köra PHP-script på. Det skulle ge mig möjlighet att skapa egna surveys där resultatet syns direkt. Vid undersökningen jag gjorde för examensarbetet skickades samtliga svar till min e-post. Det var iofs nödvändigt när det var så många fria svar, där deltagarna kunde skriva, för undersökningen, viktiga kommentarer. Fast för undersökningar jag har på andra webbsidor där det finns fasta svarsalternativ så är det mycket mer intressant om svaren syns direkt. Till exempel så kan jag fråga korplaget vilken laguppställning vi ska spela med i korpen och de som besöker webbsidan med min WES-sida frågar jag vad de helst vill att jag ska jobba vidare med för patchen. En omröstning är bara en av många möjligheter med ett script som PHP. Jag kan också skapa egna gästböcker eller forum, göra små spel, göra layoutmallar, bygga en applikation för anmälan till fotbollsträningar, med mera. Det går helt enkelt att göra sidan mer dynamisk.

De webbservrarna jag lägger upp sidor på nu är: Telia, Geocities, Högskolan i Skövde, Porslinen.se och Mossebergsfestivalen.se. Telia är min ISP (Internet Service Provider), där får jag 10 MB webbutrymme med Internetanslutningen. Dock så stödjer Telia inte några script (av säkerhetskäl). Geocities är en gratiscommunity där jag la upp min första webbsida, 1997 har jag för mig. De stödjer inte heller script och de senaste åren har sidorna blivit överösta med reklam när jag lägger upp dem där, ramar och popup-fönster som måste vara jätteirriterande om man inte har Adblocker. De andra tre hostarna stödjer script. Dock så har jag inte så stora rättigheter där. Högskolans konto försvinner förmodligen om några månader då jag går ur den skolan. Dessutom är det lite krångligt att ladda upp där eftersom jag måste lägga dem i mitt filsystem på skolans datorer. Det går iofs hemifrån, men kräver några extra operationer och det är begränsat utrymme där. De andra två ägs inte av mig, utan det är arbeten som jag gjort åt makarna Staberg som styr KB Porslinen. Mössebergsfestivalen är en religös musikfestival på Mössebergsgården. Jag fick uppdraget av en bekant till pappa och hjälpte bekanten att registrera domännamnet på B-one för 450 kronor. Eftersom det finns väldigt gott om utrymme på servern och jag är den enda som lägger upp filer på den så är det trots att jag inte äger utrymmet denna server jag använder för att lägga upp mina PHP-script med omröstningar hittils.

Detta är dock inte en så bra lösning. Jag bestämde mig därför för att leta upp en webhost som stödjer PHP. Jag har inte ordentligt letat efter sådana förut. Jag såg några gratis webbhotell på ett forum och tittade igenom var och ett av dem och läste deras FAQ för att se om de tillåter PHP och andra scriptspråk. Alla skrev att det inte tilläts på grund av säkerhetskäl. Därför gick jag vidare till det bästa stället på Internet om man ville hitta information: Google! Jag sökte efter "free webhosting php" och fick då upp detta som första träff: www.free-webhosts.com/free-php-webhosting.php. Efter att ha krånglat med registreringen på två sajter och inte riktigt lyckats komma igång igen så gick det tillslut bättre på tredje försöket då jag registrerade mig på Awardspace.com.

När jag registrerade mig på awarspace fick jag
  • 200 MB lagringsutrymme
  • Maximalt 5 GB trafik per månad
  • Upp till 5 subdomäner
  • Stöd för språken PHP, Perl och CGI-BIN samt en MySQL databas
  • FTP-uppladdning och webbaserad File manager
  • 5 e-mailkonton
Detta är väldigt generöst och i klass med det man brukar få betala en fast månadskostnad för. Just nu två dagar efter att ha registrerat mig har jag redan använt, 11 MB lagringsutrymme, 23 MB trafik, 2 subdomäner, flera sidor skriva med PHP och FTP för att ladda upp sidorna. Jag laddade direkt upp de flesta filer jag har för två webbplatser, så lagringsutrymmet bör inte bli några problem. Trafiken har inte riktigt börjat komma än eftersom jag bara själv testat att sidorna fungerar och därför inte gett ut länkar till servern. Jag använder två subdomäner: bankvarmarna.awardspace.com och superpatch.awardspace.com. Den sistnämda för patchen till Pro Evolution Soccer som jag har skrivit om tidigare. Bänkvärmarna är mitt korplag, mer om den sidan kommer i kommande blogganteckningar. PHP är det webbspråk som jag först börjat lära mig och ett av de mest utbredda på nätet, därför var det den viktigaste punkten för mig.

Den enda nackdelen med Awardspace är att det inte går att göra sina egna felmeddelanden, när servern inte kan hitta en sida. Det låter kanske inte så allvarligt, vanligtvis när någon kommer in på en felaktig adress på andra servrar så kommer en sida med "Error 404". Så mycket feedback ges dock inte till besökarna på min sida om de skulle trycka på en trasig länk. Istället kommer de till en sida med någon slags reklam för Awardspace, som på intet sätt meddelar att länken inte fungerade. Om de sedan klickar på bakåtknappen kommer de tillbaka till den felaktiga länken igen, som dirigerar framåt till reklamsidan. Besökarna måste klicka två eller tre gånger på bakåtknappen för att komma tillbaka till dit de var förut. Kolla till exempel på: http://bankvarmarna.awardspace.com/feladress.html. Det här innebär att jag måste vara extremt noggrann när jag skriver länkarna i HTML-koden på sidorna. Ett enda fel vållar stora problem för mina besökare. Förhoppningsvis åtgärdas detta snart. Awardspace har till och med en länk på administratörssidorna som säger att det går att ändra felsidorna. Dock så leder de ingenstans, utan ger bara medelandet "coming soon". Förutom detta väldigt irriterande beteende så är dock webhosten i stort sett felfri. Den har allt jag vill ha och om jag inte hade hittat den så skulle jag mycket möjligt ha betalt för att registrera en sida med samma funktioner. Men jag har som policy att så långt som möjligt så ska allt vara gratis på Internet.