Jag gillar verkligen att jobba med Fredrik Bäckman. Jag känner att de dagar han kommer in får jag lika mycket gjort som en hel vecka vanligtvis. Jag klarar mig vanligtvis ganska bra själv också. Flera applikationer jag har gjort har jag arbetat fram helt självständigt, speciellt privat.
Men med Fredrik så får man två extra ögon som kan se fel i koden vilket ökar effektiviteten och minskar felsökningstiden. Fredrik är dessutom riktigt bra på att inte se några gränser. Om vi stöter på ett problem som först verkar omöjligt söker han snabbt fram en lösning (google) och efter lite kämpande kommer vi vanligtvis vidare igen.
Jag kallade in honom igår eftersom jag hade fastnat med webbserverinstallationer i Götene respektive Norberg. Det visade sig vara ett ganska enkelt fel som ställde till det i båda kommunerna. En PHP.ini-som blivit korrupt. När jag bytte ut den på båda servrarna fungerade det nästan direkt. Men ibland krävs det att två ögon tittar på det för att kunna hitta även relativt enkla fel.
Resten av dagen hann vi i princip göra klar samtliga projekt och problem som jag tänkt på den här månaden. Små önskemål ifrån Jens, vikariesamordnare i Kalmar. Fix av buggar som jag stört mig på hela året. Samt en funktion som kan bli väldigt viktig i framtiden som jag inte ens trodde var möjlig.
Mina program fungerar så här nu. Jag utvecklar PHP-applikationer på vår server som fungerar som demoexemplar innan de nya versionerna kommer ut i kommunerna. För att få ut den nya versionen hos kunderna måste jag först ladda upp den på deras webbserver. Jag måste ha kontakt med kommunernas databas som ligger på deras server, som uppdateras dagligen av vårat klientprogram. Därför trodde jag att jag var tvungen att också ha PHP-filerna på samma nätverk. Efter några sökningar och forskning så hittade vi dock ett sätt att komma runt det här. Om man skickar med IP-numret när man ska ansluta till databasen kan man ställa databasfrågor till en databas som ligger på ett annat nät. T.ex. kan jag låta mina PHP-filer ligga kvar hemma på vår server och ha en databasanslutning till databasen som ligger på kommunernas dator. Allt som krävs är att man öppnar portar i brandväggen som tillåter anrop ifrån vår server till deras. Jag testade det här hemifrån och det fungerade.
Om den här tekniken fungerar hos de flesta kommuner kommer det förenkla mitt jobb betydligt. Innan har jag behövt installera en webbserver och php hos var och en av kunderna som använder mina webbapplikationer. För uppdateringar fjärruppkopplar jag mig till de flesta kunder och lägger på filerna. För Kalmar behöver jag istället maila filerna och då tar det ibland två veckor innan den nya versionen är uppe. Det är lång tid om man har hittat en kritisk bugg i programmet. Än värre kommer det bli om de flesta av våra 160 kunder till det andra WinLas-programmet vill installera min webbmodul. Att installera en webbserver, php och underhålla systemet för så många kunder är onödigt tidskrävande. Då skulle det vara bra mycket smidigare om jag bara ber IT öppna en port i brandväggen, Skapar en ny kund i databasen på servern och sen kan de direkt hoppa på och ansluta till min externa sida.
Lösningen var oväntat enkel. Bara branväggsöppningen och ett IP-nummer som skulle anges i php-anslutningen. Men det är ändå svårt att komma på lösningen. Jag tror största anledningen till att jag gillar så mycket att jobba med Fredrik Bäckman är att man har 100% fokus på jobbet och inte tröttnar när man stöter på problem. När jag sitter själv, speciellt hemma, finns massa andra distraktioner. MSN, Aftonbladet, Administration av korplaget, andra webbsidor jag sköter, disk som behöver fixas eller som nu bloggar på arbetstid. När man är två och jobbar kan man inte börja chatta med någon på MSN helt plötsligt. Eller börja läsa aftonbladet istället när det blir lite svårt att lösa ett problem. Istället jobbar man vidare till man hittar en lösning. Och det är den lilla extra ansträngningen som gör det både roligare och mer produktivt.
13 mars 2009
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)