Som ni vet från tidigare inlägg har jag jobbat med Winlas sedan augusti. De kunskaper jag främst kunnat tillföra företaget är mina kunskaper i PHP-programmering och webbutveckling. Alla mina arbetsuppgifter hittills har jag skapat som webbgrännssnitt i PHP:
- En tabell med användarförteckning som innehåller information om våra kunder. Kunderna antecknades tidigare i ett excel-dokument, men det är svårt att uppdatera när flera skriver i det samtidigt. Dessutom går det inte att komma åt hemifrån från våran server. Online sparas varje ändring direkt efter den blivit gjord och den som ändrar behöver inte vara ansluten till företagets lokala server utan behöver bara ha en Internetanslutning. Applikationen liknar excel till vissa delar. Det går t.ex. att lägga till och ta bort kolumner och sortera tabellen efter valfri kolumn. Excel är dock ett stabilare program då mitt inte genomgått speciellt mycket testning än. Pga av att företaget har haft fullt upp de senaste månaderna har inte webbapplikationen försatts i bruk än.
- Hjälpfilerna i själva Winlas programmet uppdaterade jag till ett mer modernt format. Filerna var förut i gamla .hlp-filer. Först försökte jag uppdatera till HTML-hjälpfiler i windows standardformat .chm-filer. Det fungerade inte för vår lösning eftersom de bara får öppnas på den lokala dator där de ligger av säkerhetsskäl. Winlas ligger i samtliga kommuner på en server varifrån användarna får en genväg och kör programet. Istället gjorde jag om hjälpen till ren HTML. Många av windows program använder detta och det blev ganska snyggt. Det ständiga problemet jag tycker jag behöver lösa när jag gör webbsidor är dock hur jag implementerar navigationssystemet utan att behöva skriva om det på varje sida. Jag har löst det på misnt fem olika sätt (Frames, Server Include, PHP include, PHP-skript som säger åt att läsa från fil och Copy Pasta hela navigationen till varje sida i HTML). Samtliga varianter har sina fördelar och nackdelar. Den här gången testade jag något nytt, include med JavaScript. Fördelen är att man inte behöver någon server som kompilerar sidan, vilket passar perfekt när webbsidorna ska köras på localhost. De ligger nämligen direkt i samma mapp där Winlas är installerat till skillnad från mina andra webbapplikationer som ligger på webbservrar. Nackdelen är att användaren måste tillåta att aktivit innehåll och javascript får köras i deras webbläsare. Annars visas inte sidan alls. Det är dock något de flesta tillåter idag
- Förutom Anställningsskyddsprogrammet har Västarps AB ett program som hanterar vikariebokning: Winlas Resurs (också kallat VFM, Vikarieförmedlingen). Vikariehandläggare ska kunna använda programmet för att boka in vikarier på kort tid och även göra kalendrar för framtida tjänstgöring. Det unika med vårt vikariebokninssystem jämfört med andra är att vi har med funktionalitet för beräkning av LAS-regler. Winlas resurs innehåller ett grafiskt gränssnitt där vikariebokarna bara kan dra streck för att bestämma vilka tider de anställda ska jobba. Tjänstgöringarna skickas sen automatiskt ut via SMS till vikarierna som bekräftar genom att svara på SMS:et. Just själva SMS-tekniken har dock krånglat en del och jag fick därför i uppgift att koppla loss SMS:en från resten av programmet för att det inte ska påverka själva bokningen. Jag tyckte först inte att PHP var någon bra lösning till detta. Men efter att två andra personer på vårt företag konsulteras kom vi på en något avancerad om än fungerande lösning. Winlas Resurs server startar en bat-fil som startar ett inbyggt skript i Windows som kan köra script som javascript och PHP utan att öppna någon webbsida (vilket är nödvändigt i vårt fall). Det här windowsskriptet startar i sin tur PHP-sidan en gång per minut ungefär som skickar iväg SMS till alla vikarier som har fått en bokning inlagd under den här tiden. Kanske inte så konstigt att jag inte kom på lösningen själv då den är så komplicerad och jag är oerfaren. Jag har ännu inte hunnit göra klart PHP-programmeringen men får förmodligen hjälp av en kollega på företaget som också jobbar med Winlas Resurs.
- Förutom att kunna boka vikarier i Winlas Resursprogrammet kan handläggarna även gå in på en webbsida och boka vikarier. Detta skedde rent tekniskt förut av ett CGI-script som genererats av Delphi. Det var dock onödigt krångligt varje gång skriptet skulle uppdateras då man behövde gå in i delphi-koden och skriva ändringar i writeln-satser innehållandes HTML. Jag skrev därför om hela bokningen och CGI-scriptet till PHP. Första problemet var att få en ny koppling till databasen. CGI hade mycket smidigt löst detta automatiskt genom Delphi. Med PHP behövde jag speciella kopplingar till vår Interbase-databas direkt i koden. IB-kopplingen var helt annorlunda mot kopplingarna mot MySQL jag jobbat med tidigare. Fast det största problemet som jag fastnade på länge var att databasen var tvungen att ha en server-licens. PHP jobbar mot en server och fast både databas och webbsidan där kopplingen sker ligger på samma dator räknas det som en klient-serverapplikation. Därför räckte det inte med min desktoplicens till Interbase. Det krävdes mail till Borland (Delphis och Interbase tillverkare) för att komma på det. Förutom det fungerar själva bokningen bra. Nu är nästa steg att integrera bokningen i Winlas Resurs-programmet. Alltså göra länkar till webbsidan därfrån. Det knepigaste dock att installera PHP och en Apache-server på alla våra kunders datorer. Det krävs tyvärr för att köra en PHP-sida lokalt, och eftersom den anropar kunderna databaser är det nödvändigt.
- Nästa webbgrännsnitt för Winlas Resurs jag skapat är en sida där vikarierna själva kan logga in och se sina tider. Förutom det kan de även skriva in vilka tider de är disponibla. Den här webbapplikationen har vi döpt till Vikariekalendern. Mina största bekymmer med den här kalendern var att rita upp streck på samma sätt som i Winlas Resurs. Jag löste det genom tre tabeller för varje dag, där den mellersta innehåller tunna celler där varje cells färg avgörs efter vikariens schema för den dagen.
- Eftersom vi behöver feedback från de som ska använda med systemet om vikariekalendern skickade vi ut ett litet dokument med en försmak om hur kalendern kommer fungera. Min senast uppgift var att lägga ut den på vår webbsida. Eftersom jag är webbdesigner i grunden känns det som passade jag på att fixa till vår webbsida samtidigt (som såg ganska risig ut rent utseendemässigt). Den här gången använde jag Server Include för navigationen och ändrade bredden på sidan till 95% av skärmens bredd, vilket gör att sidan ser helt okej ut för allt mellan 800 x 600 pixlars upplösning till 1280 x 1024 (förmodligen högre också, men det har jag inte skärmar till att testa). En annan viktig förändring var att ändra teckensnittet från Times New Roman till Arial. Seriffer är inte snyggt på webben! Företagets webbsida hittar du på www.winlas.se. Dokumentation om Vikariekalendern går att hitta på samma sida eller här.